2013/01/27

Μυστικά για αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Οι χρόνιες ημικρανίες προκαλούνται από έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών και κληρονομικών παραγόντων. Σίγουρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στην κληρονομικότητα, ωστόσο έχουμε ένα περιθώριο να διαχειριστούμε τους παράγοντες που πυροδοτούν τους βασανιστικούς πονοκεφάλους. Τέτοιοι είναι το στρες, η έλλειψη μαγνησίου, η κατανάλωση καφεΐνης, οι συνήθειες ύπνου αλλά και ο τρόπος διατροφής. Οι παράγοντες που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ημικρανία κάθε ασθενούς μπορούν να αναδειχθούν αποτελεσματικά μέσω του ημερολογίου που θα πρέπει να κρατάει. Αυτό το ημερολόγιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πολύ τους γιατρούς να προσαρμόσουν κατάλληλα τη φαρμακευτική αγωγή ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για κάθε άνθρωπο που βασανίζεται από ημικρανίες.

1. Αεροβική άσκηση. Είναι ένας από τους αποδεδειγμένα αποτελεσματικούς τρόπους στην καταπολέμηση του στρες, αλλά και των ημικρανιών που προέρχονται πολύ συχνά από το στρες. Ακολουθήστε πρόγραμμα αεροβικής τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 30 έως 40 λεπτά. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η άσκηση θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα όποιου θέλει να δει τις ημικρανίες του να μειώνονται.

2. Ασκήσεις χαλάρωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι συνεδρίες χαλάρωσης με τρόπους άσκησης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

3. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Φροντίστε να πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Τόσο η έλλειψη όσο και η περίσσεια ύπνου μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους.

4. Συμπληρώματα μαγνησίου. Η έλλειψη μαγνησίου είναι αρκετή από μόνη της να προκαλέσει ημικρανίες. Τα άλλα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναιι τα κρύα χέρια και πόδια, το έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και οι κράμπες στα πόδια.

5. Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες. Τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Κοινοί διατροφικοί πυροδότες ωστόσο είναι το κρασί, η σοκολάτα αλλά και η γλουτένη.

Η «ύπουλη φίλη» καφεΐνη και η αίσθηση στέρησής της

Οι χρόνιες ημικρανίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται και με την καφεΐνη. Οι πάσχοντες από ημικρανίες σπάνια ενοχοποιούν τον καφέ για το πρόβλημά τους, αφού αυτός συνήθως τους βοηθάει να νιώσουν καλύτερα. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο... ύπουλη. Προφανώς είναι εθισμένος ο οργανισμός τους στον καφέ και όταν δεν τον καταναλώνουν στις ποσότητες που θέλουν, τότε η αίσθηση στέρησης τους φέρνει πονοκέφαλο.

SOURCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου